Lynne Maas verhuisd naar Stoeterij Kortland

Sinds twee dagen staat Lynne Maas op een nieuwe locatie. De Grand Prix-amazone is vanaf haar locatie in Werkendam verhuisd naar Stoeterij Kortland, het voormalige Stoeterij Broere. Ze vertelt: “Het is heerlijk om nu op zo’n locatie te staan en dan ook nog zo dicht bij huis!”

Reistijd

Voordat ze verhuisde, stonden de paarden van Maas bij de Selevia Hoeve in Werkendam. “Daar stonden we super fijn, dat is het punt niet. Het was voor mij alleen wel elke dag een uur heen en een uur terug rijden. Dat was in eerste instantie wel de reden dat ik daar een tijd geleden al wegging.” De amazone verhuisde toentertijd naar PSC Delfgauw, maar toen dat verkocht zou worden is ze toch teruggegaan naar de Selevia Hoeve. Omdat het vele reizen haar wel een opbrak, is ze nu naar Stoeterij Kortland verhuisd. “Negen van de tien keer stond er file, dus was ik soms wel vier uur per dag kwijt alleen maar aan reizen. Ik ben natuurlijk ook gewoon moeder, dus dat was gewoon niet meer te doen.”

Fantastisch mooi

De amazone vervolgt: “Ik wil ook gewoon een keer zelf mijn kind uit school halen, en niet steeds mijn ouders aan moeten kijken om dat te doen. Via via hoorde ik dat Stoeterij Broere was verkocht en ben ik in contact gekomen met Arjan, die daar nu Stoeterij Kortland van heeft gemaakt. Zodoende ben ik hier gekomen. Het is hier natuurlijk fantastisch mooi, dat vond ik als klein meisje al. En toen ik wat groter werd en Kirsten daar zag rijden dacht ik ook: ‘Oooh, die staat daar echt mooi.” En nu sta ik er!”, lacht ze. “Het is nu net de tweede dag dat we hier staan en de paarden staan hier echt super relaxed. Ze kunnen overdag lekker naar buiten de paddock of de wei in en hebben mooie, grote stallen.”

Volle bak

Ook scheelt het voor Maas een stuk dat ze de rijbaan nu niet meer hoeft te delen. “In Werkendam ging Dinja op een gegeven moment weg, en Laurens gaat ook weg. Je weet niet wat daarvoor terug gaat komen. Voorheen stonden we dan zo met een paar sportruiters bij elkaar, maar er komen daar nu steeds meer pensionklanten bij. Het is toch wel heel anders of je met 3 of 4 tegelijk traint, of dat je met een goedgekeurde hengst tussen zes pensionklanten rijdt. Het kan natuurlijk wel, maar het is niet optimaal. Nu ik hier sta merk ik dat ik gewoon een waanzinnige kans heb gekregen”, geeft ze toe. “Het is echt een snoepwinkeltje voor mij.”

De kans grijpen

Zo reed ze met de twee jonge paarden Hexagon’s Kaygo en Incredible ook al naar haar nieuwe stoeterij om de proeven voor het WK Jonge Dresuurpaarden op te nemen. “De bak is hier standaard 20 bij 60, en ziet er ook nog eens super mooi uit. Bij de Selevia Hoeve is er natuurlijk ook een grote baan, maar in het filmpje reden er op een gegeven moment wel vier mensen doorheen. Dat kun je natuurlijk niet opsturen.” Ze vervolgt: “Als je de kans krijgt om dan zo’n privé stukje te hebben, dan denk ik dat je die moet grijpen. Bovendien is het maar 20 minuten rijden vanaf thuis. Dat je zoiets tot je beschikking hebt, en dan ook nog zo dicht bij huis, dat is echt een luxe”, klinkt ze uitgelaten. “De hengsten kunnen hier gewoon dekken, ik mag hier lessen en clinics geven en ik kan zelfs de kleine zelf uit school gaan halen!”

Fijne paarden voor WK

“Het is wel heel jammer dat het WK nu natuurlijk een beetje aan een draadje hangt”, gaat Maas verder. “Dat was in principe iets wat ik dit jaar heel graag zou willen doen. Of dat door gaat? Ik denk het niet. Maar gezondheid gaat altijd voor. Ik hoop ergens wel heel erg dat het WK op de één of andere manier doorgaat. Ik ben nu met twee paarden door naar de laatste ronde en we moeten ons dus alleen nog plaatsen. Kaygo en Incredible zijn wel hele fijne paarden die daarvoor in aanmerking komen. Maar ja, anders is er volgend jaar weer een WK en dan heb ik weer twee jonkies. Er staat genoeg op stal; ik heb een onwijs goede 4-jarige merrie van Everdale en de 4-jarige Lance (v. Zonik) staan. Met hun had ik dit jaar graag de Pavo Cup gereden. Ik heb in ieder geval genoeg talent staan, dus dat is leuk!”

Niet stilzitten

“Mijn Grand Prix-paarden train ik op dit moment optimaal door”, gaat de amazone verder. “Ik heb altijd al gezegd dat East Point en Electra heel veel talent hebben, maar Tokio kwam voor ons eigenlijk nog te vroeg. Net als het Wereldbekerseizoen. Voor mij is het dus eigenlijk super fijn dat ik nu echt door kan trainen. Ik hoop dat ik na deze tijd kan laten zien dat ik echt niet heb stilgezeten. Ik hoop dat ik dan aan de top mee kan rijden. Mijn laatste wedstrijd met Electra reed ik in Zuidbroek, daar hadden we al bijna 80% in de kür. Ik dacht toen: nu gaan we dit doorzetten. Het is dus een beetje jammer dat het niet kan, maar zoals ik al zei gaat de gezondheid altijd voor.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *